Skok v tandemu

Skok v tandemu je izkušnja, ki je večina ljudi ne pozabi. Ker za skok ni potreben tečaj ali zdravniški pregled, je tudi najhitrejša pot do padalstva. Zakaj se ljudje odločijo za skok v tandemu? Nekateri iz radovednosti, drugi zaradi preverjanja svojih občutkov, marsikdo dobi darilni bon in “zakaj pa ne?” poskusi. Skok s tandemom je lahko tudi del šolanja prostega pada za tiste, ki nameravajo nadaljevati tandemsko izkušnjo s šolanjem za padalca.

Tandemaši skačejo po letališčih, kjer so na voljo letala za višino- Lesce in Ptuj (letalo Cessna 206, 5 padalcev, višina 3 km), Slovenj Gradec (Pilatus turboporter PC- 6, 10 padalcev, višina 4 km), letos pa je po desetletju spet možno skočiti tudi v Portorožu. Letalo L- 410 je najboljše letalo za tandeme daleč naokrog, saj omogoča udobje, ki ga prej omenjena letala nimajo- velik potniški prostor, v katerega gre 19 padalcev, hitro vzpenjanje na višino, velika vrata za odskok… Ker je Aerodrom Portorož na nadmorski višini 2m, je tudi višina odskoka z lahkoto čez 4 km, prosti pad najdaljši, sonce in morje pa dekoracija kot češnja na smetani.

Tandem-piloti so izkušeni padalci, ki morajo opraviti stotine skokov, predno se sploh lahko prijavijo na izpit za tandem. Tam se spoznajo s teoretičnimi in praktičnimi osnovami tandemskih skokov, nakar sledijo skoki- najprej z izkušenim padalcem kot potnikom, kasneje pa s potnikom, ki ni padalec. Vse to pod budnim očesom inštruktorja, ki spusti skozi zelo gosto cedilo samo tiste, ki so res primerni za to dejavnost.

Cenik